دوباره درگیر ماجرای مصاحبه استخدامی شدم و همین بهانه خوبی بود برای اینکه در این مورد دوباره مطلب بنویسم. قبلا مطلبی با عنوان نکاتی در مورد مصاحبه استخدامی نوشته بودم که بد نیست نگاهی بهش بندازید. تا حالا تو مصاحبه ها با آدمهای مختلفی برخورد کرده ام. اما می خوام بگم که بعنوان کسی که بارها مصاحبه شونده بوده و حالا مصاحبه کننده، چه کارهایی رو نباید انجام داد. خیلی وقتها افراد بواسطه توان فنی و دانش بالا، کاملا شرایط رو به نفع خودشون می بینن، اما باید در نظر داشت که توان فنی و دانش شما دلیل لازم برای استخدام شماست اما کافی نیست. پس فقط روی تخصص مانور دادن نمی تونه شما رو در مصاحبه موفق کنه. پس برای کسانی که دانش خوب و تبحر در کار دارند رعایت این نکات حیاتی است:
1- غرور نداشته باشید. منظورم این نیست که خودتون رو دسته کم بگیرید اما فراموش نکنید که با مصاحبه کنندگان از موضع بالا صحبت نکنید. این عامل تاثیر اولیه بدی در نظر آنها خواهد داشت.
2- محل کار قبلی را خراب نکنید. اگر بدترین تجربه ها را هم در محل کار قبلی خود داشته باشید، نباید از ضعفهای آنها برای بالا کشیدن خود استفاده کنید. این کار در مصاحبه یک خودکشی بی عیب و نقص خواهد بود.
3- همه چیز را به پول وصل نکنید. گرفتن پول به اندازه دانش و تخصص شما و به اندازه ای که خود را لایق آن می دانید حق مسلم شماست. اما مرتبط کردن هر موضوع کاری با پول کارفرما را به این نتیجه می رساند که احتمالا شما در مقابل دستمنزد بالاتر از یک شرکت دیگه تعهد خود را فراموش می کنید.
4- در مقابل قوانین شرکت نایستید. هر شرکتی قوانین خودش را دارد. یکی از معیارهای انتخاب محل کار اینست که جایی را انتخاب کنیم که قوانینش با شرایط ما همخوانی داشته باشد. پس بجای اینکه سعی کنید در مقابل قوانین شرکت ایستادگی کنید یا انعطاف به خرج دهید یا به فکر شرکت دیگری باشید.
5- شخص مقابل را کم سواد فرض نکیند. بدون شک شما در کار خود بهترین هستید اما نباید مصاحبه کنندگان را بی اطلاع از موضوع فرض کرد. ممکن است آنها به اندازه شما دانش نداشته باشند و شما به هیچ عنوان نباید به شکلی حرف بزنید که به مخاطبتان احساس ضعف بدهید. البته این موضوع را نه تنها در مصاحبه که در هر شرایطی باید رعایت کرد. به نظرم به رخ کشیدن تواناییها یک رفتار کاملا غیرحرفه ای است.
6- مصاحبه روکم کنی نیست. بارها و بارها دیده ام که خیلی ها میرن مصاحبه و مردود میشن و با افتخار می گن که حال طرف رو گرفتم. قضاوت نتیجه این کار با خودتون.
اما اگر تجربه زیادی در کار ندارید و تازه مشغول بکار شده اید ممکنه شرایط متفاوتی را در مصاحبه تجربه کنید:
1- لزومی ندارد همه چیز را بلد باشید. خیلی از رزومه های آدمهای تازه کار پر است از انواع اقسام عنوانها و مواردی که تخصص آنها را باید نشان دهد. اما یک آدم حرفه ای می داند که در زمان کم کسی نمی تواند ادعای بلد بودن خیلی از کارها را داشته باشد. پس تنها بر روی کاری که بلد هستید تمرکز کنید.
2- خود را ضعیف نشان ندهید. درسته که شما تجربه کمی دارید اما این نشانه ضعف شما نیست و دلیل نمی شود که به همه چیز بله بگویید. سعی کنید شخصیت و ویژگی های خود را نشان بدهید.
3- سکوت نکنید. بسیاری از افرادی که تازه کار بودند و با آنها مصاحبه کردم، یا فقط شنونده بودند یا به سوالات جواب دادند. در مصاحبه ها آنچه که مهم است اینه که مصاحبه کننده از انگیزه ها و استعدادهای شما اطلاع پیدا کنه. پس سعی کنید تعریف خوبی از خودتون ارائه بدید.
4- رزومه دو خطی نفرستید. گاهی رزومه هایی به این شکل دریافت کردم : "بنام خدا من... علاقه مند به برنامه نویسی هستم. پرانرژی و فعال می باشم. شماره تماس... ایمیل...." باش قبول شما خوبید. استخدام شدید! روزمه شما اگرچه سابقه کاری کمی درش درج خواهد شد اما باید از اهداف و انگیزه های شما بگوید. باید سعی کنید کارهایی مهمی که انجام داده اید یا می خواهید انجام دهید، دوره های آموزشی و مواردی از این دست را در رزومه مشخص کنید.
5- حواستان به آدرس ایمیلتان باشد. این نکته شاید خیلی هم وزن موارد دیگه نباشه اما گاهی رزومه هایی دریافت می کنم با ایمیلهای عجیب غریب. blackrose2003، shamilakhoshgel و... که قابل ذکر نیست. درست دیدید حقیقت داره! لطفا آی دی چت رومهای یاهو رو برای کار استفاده نکیند.
6- اخلاق را رعایت کنید. خیلی عذر می خوام که اینو می گم اما من با کسی مصاحبه کردم که بدلیل آدامس جویدن، وسط مصاحبه ازش خواستم مصاحبه را ترک کنه. شخص دیگری بود که شکل نشستنش این حس را منتقل می کرد که انگار بودن در مصاحبه برایش اهمیت ندارد به همین دلیل از او هم خواستم که برود. بعضی های هم بوده اند که با استفاده از حربه "زود پسر خاله شدن" خواسته اند که به نظر خودشون ارتباط برقرار کنن و گاهی از کلماتی استفاده کرده اند که باعث شده چشمای من از حدقه دربیاد. لطفا این کارها را نکنید. بله با خود شما هستم.
7- سوالات را زیر سوال نبرید. از شما سوال می شود و در این شرایط اگر سوال به مسائل خصوصی شما ربط نداشته باشد، شما باید پاسخ بدهید. پس لطفا نگویید: واااا! این چه سوالیه ؟ و بعد با لبخند مصاحبه کننده را نگاه کنید.
از این موراد که بگذریم در چارگون مشغول استخدام هستیم. برنامه نویس .net، تحلیلگر و طراح سیستم، طراح وب، کارشناس Sharepointو CRM، کارشناس پشتیبانی و نصب و استقرار نرم افزار و مدیر پروژه راه اندازی و نصب و استقرار. برای اطلاع از فرصتهای شغلی روی این لینک و برای ارسال روزمه روی این لینک کلیک کنید.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
می توانید مشترک فید مطالب این بلاگ بشوید و یا در توییتر من را دنبال کنید.
آیا میدانید در چه کاری بیشترین میزان موفقیت را کسب خواهید کرد؟ مشاوره شغلی به شما کمک خواهد کرد که به تواناییهای خود آگاه شوید.
اگر قرار باشد تخصص و دانش شما محصول شما باشد، چطور آن را عرضه میکنید؟ آیا شما در جامعه کاری خود شناخته شده و صاحب اعتبار هستید؟