رهبری سازمان به چه معناست؟
سالهاست که درباره تعریف رهبری و تفاوت آن با مدیریت بهشکلی کلاسیک بحث میشود. واقعیت این است که ما امروز از بحث تعریفهای کلاسیک و تفکیک وظایف مدیر و رهبر باید فراتر برویم. رویکردها و تجربیات جدید در حوزه رهبری نشان میدهد که رهبری نقشی است که افراد در موقعیتهایی که باید بههمراه دیگران معنا خلق کنند، اثرگذار باشد و تحولی را بهسرانجام برساند، میتوانند آن را بپذیرند. در رویکردهای نوین میتوان گفت که رهبری ارتباط موثر انسانی است که از طرف رهبر با افراد برقرار میشود و از طریق این ارتباط بزرگترین تحولات به سرانجام میرسد.
Appreciative Leadership چیست؟
از دهه 90 میلادی در دنیا رویکردی با عنوان Appreciative Inquiry برای شکلدهی تحولات فردی و سازمانی معرفی شده است. این رویکرد جزو رویکردهای تحول مثبت و مبتنی برتوانمندیهاست که در کنار رویکردهای دیگری چون Positive Deviance و Solution Focus و Strengths Based Development تعریف میشود.
در رویکرد AI این موضوع مورد مطالعه قرار میگیرد که اگر قرار است سیستمی انسانی (فرد، سازمان یا جامعه) به سطحی بالاتر ارتقاء پیدا کند تغییر پرسشها میتواند متحول کننده باشد. بنابراین بجای طرح پرسش چه چیزی در سیستم انسانی مشکل دارد که باید حل شود؟ میتوان پرسید: چه ارزشمندیهایی در سیستم فعلی وجود دارد که میتواند ارتقاء پیدا کند و مطلوبی فرای تصور را شکل دهد؟ این تغییر رویکرد همواره باعث شکلگیری خلاقیت و انرژی بسیار بالایی در شکلدهی تحولات میشود.
رویکرد Appreciative Leadership که برگرفته از تفکر Appreciative Inquiry است رهبری را ظرفیت بکارگیری پتانسل خلاقیت و تبدیل آن به نیروی مثبت و شکلدهی اثرات مثبت تعریف میکند. این رویکرد به رهبران کمک میکند تا بر روی پنج شایستگی ویژه متمرکز شوند و بتوانند تحولات را هدایت کنند.
ساختار دوره چگونه است؟
این دوره در دو بخش اصلی برگزار میشود: رهبری برخود و رهبری بر دیگران.
رهبری برخود
در مرحله رهبری برخود شما با تواناییهای خود بهعنوان رهبر آشنا میشوید و متوجه میشوید که براساس ویژگیهای فردی که دارید چه سبک رهبری خواهید بود. بهعنوان مثال آیا شما رهبر استراتژیک، اجرایی، تاثیرگذار یا رابطهای هستید؟
برای تشخیص این موضوع از مجموعه تحقیقات موسسه گالوپ و رویکرد رهبری مبتنی برتواناییها استفاده خواهیم کرد و علاوه بر یادگیری مفاهیم مربوطه، آزمون شناخت تواناییهای رهبری برگزار میشود.
نمونه آزمون شناخت تواناییها رهبری را دانلود کنید.
درباره تمهای توانایی بیشتر بدانید.
رهبری بر دیگران
در بخش دوم بر روی پنجشایستگی مهم برای رهبری دیگران متمرکز خواهیم بود که شامل خرد پرسش، هنر درخشش، هوش همراهی، جرات انگیزش، و مسیر هماهنگی خواهد بود. هر کدام از این شایستگیها یک رویکرد در ارتباط با نیروی انسانی را مورد بررسی قرار میدهد.
در این دوره مجموعهای از فعالیتها و تمرینها را برای شناخت بهتر خود و تقویت شایستگیهای مذکور خواهیم داشت.
آیا با تئوری میتوان رهبر یا مدیر شد؟
همهی ما بهخوبی میدانیم که پرورش رهبران سازمانی اقدامی نیست که با یک دوره آموزشی به سرانجام برسد اما آگاهی از مفاهیم پایه یک الزام است. بنابراین موقعیت ویژهای که پس از پایان این دوره در نظر گرفته شده این است که شرکتکنندگان گروه یادگیری را شکل دهند و با همراهی و مربیگری افراد خبره در این زمینه به بررسی تجربیات روزمره خود بپردازند تا شایستگیهای مطرح شده در کلاس هرچه بیشتر درونی و پایدار شود.
زمان و سرفصلهای دوره
روزهای برگزاری جمعهها ساعت 10 تا 13. شروع از 19 دی
رهبری بر خود - 5 جلسه سه ساعته
تعریف Appreciative Leadership و قدرت تحول مثبت آشنایی با قوانین ساختگرایی، شاعرانگی، مثبتگرایی، همزمانی و آیندهبینی شناخت درک از خود - Self Concept تعریف استعداد، توانایی و ضعف آگاهی بر تواناییها و ضعفها جستجوی گذشته و کشف ارزشمندیهای فردی برگزاری آزمون شناخت تواناییها، شناخت تمهای توانایی و سبک رهبری
رهبری بر دیگران - 6 جلسه سه ساعته
خرد پرسش: رهبری با پرسشهای مثبت و سازنده هنر درخشش: کشف و بکارگیری بهترین افراد و موقعیتها هوش همراهی: بهحرکت انداختن افراد و همآفرینی آینده شجاعت انگیزش: بیدار کردن روح خلاقیت در سازمان مسیر هماهنگی: کلنگری و تصمیمگیری برای نفع همه پرسشهایی برای طرح مسیر آینده
مخاطبین دوره
مدیران و مسئولین اجرایی سازمانها مدیران انجمنها و سازمانهای مردم نهاد کارآفرینان و افرادی که نقش سرپرستی تیمها و گروههای کاری را دارند.
تجربه من درباره Appreciative Inquiry
تاکنون فعالیتهای داخلی و بینالمللی مختلفی در زمینه AI داشتهام. مجموعهی پروژههایی در زمینه فرهنگ سازمانی، رضایت مشتریان و کوچینگ مدیران را با این رویکرد بهسرانجام رساندهام.
در کنار فعالیتهای اجرایی در نوشتن کتاب Another State of Mind: The Perspective from Wisdom Traditions on Management and Business بخشی را با عنوان Appreciative Inquiry و آموزههای مولانا برای تحول سازمانی نوشتهام و همینطور در حال حاضر در تدوین نسخه دوم کتاب Appreciative Leadership مشارکت دارم.
ثبتنام
در صورتیکه علاقهمند هستید این دوره در سازمان شما برگزار شود لطفا با شماره 09331666159 خانم پازوکی تماس بگیرید. برای ثبتنام اولیه بصورت شخصی و قرار گرفتن در لیست لطفا فرم زیر را پر نمایید تا همکاران من برای ادامه کار با شما تماس بگیرند: Loading...